motoriek ...

Schrijven

Schrijven

Schrijven is een combinatie van bewegen en taal. Je gebruikt je motoriek om letters te maken en die te combineren tot woorden en zinnen. Letters zijn afgesproken tekens die iemand anders moet kunnen lezen en begrijpen. Zo kun je met wat je schrijft, communiceren met anderen.

Je gebruikt het schrijven om aantekeningen of een boodschappenbriefje te maken, een dagboek bij te houden of een kaartje te sturen. Schrijven kan ook voor creatieve dingen gebruikt worden: je schrijft een verhaal of een gedicht om te laten lezen door anderen. Op school laten kinderen al schrijvend zien wat ze weten en kennen, bijvoorbeeld bij een toets.

Wanneer het schrijven niet soepel verloopt, komen kinderen vaak onvoldoende toe aan het verwerken van de leerstof. Dit gebeurt namelijk vaak schrijvend. Sommige kinderen kunnen het tempo in de klas niet bijhouden of de leerkracht kan het werk niet lezen. Kinderen die moeite hebben met schrijven, geven vaak kortere antwoorden bij geschreven toetsen. Dan is het lastig om te laten zien wat je allemaal weet. Dit kan tot veel frustratie en onzekerheid leiden bij de kinderen. Schrijven heeft bovendien een positief effect op het leren lezen, spellen en rekenen. Kortom schrijven is een belangrijke vaardigheid om te leren tijdens de basisschoolperiode.

Waarom is schrijven zo belangrijk?

Hoe stimuleer je het schrijven?

De ontwikkeling van het schrijven kan op verschillende manieren gestimuleerd worden. Het schrijven kan makkelijker gemaakt worden door te werken aan de schrijfvoorwaarden en rekening te houden met de invloed van verschillende dingen op het schrijven. Bijvoorbeeld of een kind zich voldoende kan concentreren of goed aan zijn tafel kan blijven zitten. Daarnaast is het belangrijk dat een kind veel oefent met de verschillende aspecten van het schrijven zelf, zoals de lettervorming, spatiëring en het tussen de lijnen schrijven van de letters. Dit oefenen gaat niet altijd vanzelf en soms moet er gezocht worden naar manieren hoe het kind te stimuleren is. Samen plezier maken wanneer er geoefend wordt of door het schrijven in leuke spelvormen aan te bieden, kan helpen om het kind meer te laten oefenen.

Het Boek

Een boek boordevol ideeën om het schrijven te stimuleren

Trainingen

StapDoor biedt verschillende trainingen aan. Ook incompany.

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan ontvang je regelmatig een mail met daarin het laatste nieuws, blogs en praktische tips over fijne motoriek. Daarnaast houden we je op de hoogte van ontwikkelingen van ons boek "FIJN!"
Ja, dat wil ik wel!

Je privacy is 100% gegarandeerd!

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij gebruiken cookies voor de beste website ervaring. Lees hier meer over in onze Privacy-verklaring