Wat is ...

Fijne Motoriek

Wat is fijne motoriek?

Het bewegen met je vingers en handen wordt de fijne motoriek genoemd.
Je fijne motoriek gebruik je bij heel veel alledaagse taken, zoals het open en dicht doen van knoopjes, het opendraaien van de dop van een fles of het smeren en snijden van een boterham.

Kinderen in groep 1, 2 en 3 gebruiken hun fijne motoriek natuurlijk ook volop bij de kleutervaardigheden en het (voorbereidend) schrijven.
Kinderen ontwikkelen hun fijne motoriek vaak spelenderwijs, door tekenen en kleuren, verven, vouwen, prikken, knippen en plakken. En door te bouwen met constructiemateriaal of met blokken, kralen te rijgen of te puzzelen.

Je handen gebruik je de hele dag bij allerlei dagelijkse taken, zoals bij het aankleden, ontbijt klaarmaken, een deur op slot doen, gereedschap hanteren, je mobiele telefoon gebruiken en schrijven. Je hebt er dus vaak plezier van als je fijne motoriek goed ontwikkeld is.
Kinderen gebruiken hun handen ook volop, zowel bij de zelfredzaamheid als bij het spelen en op school. Een goede ontwikkeling van de fijne motoriek helpt een kind bij het zelfstandig worden.

Waarom is de fijne motoriek belangrijk?

Hoe stimuleer je de fijne motoriek?

De ontwikkeling van de fijne motoriek van het kind kan gestimuleerd worden door het kind steeds meer taken zelf te laten doen. Bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden of bij het open maken van verpakkingen.
Sommige kinderen vermijden fijn motorische activiteiten, soms omdat ze er moeite mee hebben, soms omdat ze veel liever buiten spelen.

Probeer met die kinderen toch regelmatig ook met klein materiaal te spelen of te tekenen en te kleuren. Sluit aan bij de interesse van het kind om het aantrekkelijker te maken. Bouw bijvoorbeeld een garage van blokjes voor een kind dat graag met auto’s speelt. Of een hokje voor een speelgoeddiertje. En kies een kleurplaat met een favoriet thema. Of ga cake versieren met kleine snoepjes en stukjes dropveter die het kind zelf moet knippen.

Het Boek

Een boek boordevol ideeën om de fijne motoriek te stimuleren

Trainingen

StapDoor biedt verschillende trainingen aan. Ook incompany.

Meer weten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dan ontvang je regelmatig een mail met daarin het laatste nieuws, blogs en praktische tips over fijne motoriek. Daarnaast houden we je op de hoogte van ontwikkelingen van ons boek "FIJN!"
Ja, dat wil ik wel!

Je privacy is 100% gegarandeerd!

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij gebruiken cookies voor de beste website ervaring. Lees hier meer over in onze Privacy-verklaring