tong-nguyen-van-Bu1XXb63thE-unsplash

Voorbereiding op leren schrijven

In groep drie starten kinderen met het leren schrijven. Om de schrijfbewegingen met het potlood te kunnen maken is het belangrijk om een goed ontwikkelde fijne motoriek te hebben. De fijne motoriek betreft de bewegingen die je met je handen en vingers maakt. Bijvoorbeeld als je je veters strikt, munten uit je portemonnee pakt of een geschreven notitie maakt.

Kleuters ontwikkelen hun fijne motoriek bijvoorbeeld door te spelen met kleine voorwerpjes en door te kleuren en te tekenen. Zij oefenen de vinger- en handbewegingen ook door te oefenen met zichzelf aan- en uitkleden en openen en sluiten van ritsen en knopen.

In de tweede helft van groep 2 ziet een leerkracht vaak al wel of een kleuter toegroeit naar leren schrijven. Veel kleuters hebben dan al een vaste voorkeurshand bij het kleuren en het lukt steeds beter om een kleurplaat binnen de lijnen in te kleuren. In tekeningen zijn steeds meer kleine onderdelen te zien. Van een koppoter, die alleen bestaat uit een grote cirkel en 4 strepen, gaat het naar een poppetje met een gezicht met een mond, ogen en oren, haar, een romp, armen en benen en soms ook al kleren en vingers.

Kleuters die wat achterblijven in de ontwikkeling van de fijne motoriek hebben in de laatste maanden voor de overgang naar groep drie extra stimulans nodig. Dat is nodig om een goede basis te hebben voor het leren schrijven in groep drie.

Thuis kan de fijne motoriek worden gestimuleerd door het kind steeds meer dingen zelf te laten doen. Dat kan bij het aan- en uitkleden, bij het wassen en afdrogen en ook bij het smeren van een boterham of door te helpen bij het koken.

Op school zijn veel materialen aanwezig om mee te oefenen. Denk maar aan constructiemateriaal, poppenkleertjes, kralenplanken, knutselmateriaal en natuurlijk allerlei werkbladen voor voorbereidend schrijven. 
In ons boek FIJN! vind je veel tips om met die materialen te variëren. Zo kan een kind spelenderwijs en met plezier de fijne motoriek verder ontwikkelen.

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies.

Wij gebruiken cookies voor de beste website ervaring. Lees hier meer over in onze Privacy-verklaring